√ 5 Tips Berjimat Melancong Backpacking, Ambil Perhatian!

Admin Bestplaces

Cuti adalah saat-saat yang ditunggu-tunggu oleh ramai orang, terutamanya mereka yang mempunyai pelbagai aktiviti.

Malah, tidak beberapa orang yang membuat percutian keperluan dan gaya hidup yang mesti dipenuhi.

Apabila pergi bercuti, tentu saja, anda memerlukan wang untuk membayar pelbagai keperluan, seperti pengangkutan dan penginapan.

Sesetengah orang berfikir bahawa kadang-kadang percutian memerlukan tambang yang mahal. Sekiranya anda boleh merancang dengan betul, anda tidak perlu menghabiskan banyak wang.

Berikut adalah 10 cara mudah untuk menjimatkan lebih banyak percutian.

Petua Jimat Bajet Percutian tanpa Menghabiskan Wang

1. Buat perancangan percutian keluarga yang teliti

Petua percutian keluarga berjimat yang pertama adalah membuat perancangan percutian yang teliti dan terlebih dahulu. Anda boleh memikirkan dan merancang perkara-perkara berikut:

  • Bilakah anda dan keluarga anda akan bercuti?
  • Ke mana hendak pergi bercuti?
  • Berapa lamakah tempoh percutian?
  • Siapa yang akan pergi bercuti?
  • Pengangkutan apa yang akan digunakan?

Dan beberapa persediaan lain secara terperinci, seperti sama ada untuk membawa makanan anda sendiri atau membeli di lokasi percutian. Ini supaya anda boleh mengatur bajet yang lebih matang dan menempah tiket lebih awal.

2. Ambil kesempatan daripada diskaun dan tawaran

Petua percutian keluarga berjimat seterusnya yang tidak kurang penting adalah memanfaatkan diskaun dan promosi percutian.

Biasanya diskaun dan promosi ini wujud apabila anda menempah tiket dari perkhidmatan perjalanan atau dari aplikasi perkhidmatan penyedia tiket hotel, pengangkutan ke tiket pelancongan.

Di samping itu, anda juga boleh memanfaatkan kad ahli, program kesetiaan, kod rujukan, atau kupon diskaun untuk mendapatkan harga yang lebih murah.

3. Tempah Penginapan dan Tiket Pengangkutan Lebih Awal

Jika anda bercuti dengan keluarga anda di lokasi yang cukup jauh untuk memerlukan tiket penginapan dan tiket pengangkutan, maka untuk menjimatkan lebih banyak dan mendapatkan harga yang lebih murah, tempah tiket ini terlebih dahulu.

Di samping itu, anda juga perlu memilih pengangkutan dan penginapan yang berpatutan mengikut bajet percutian anda. Walau bagaimanapun, jangan lupa untuk mengutamakan keselamatan dan keselesaan!

Baca : √ 10 Senarai Benda Wajib Bawa Kalau Bercuti

4. Elakkan percutian pada musim cuti

Jika anda mahukan percutian keluarga yang lebih menjimatkan dan menyeronokkan, maka anda boleh mempertimbangkan untuk tidak melancong pada musim cuti. Sebagai contoh, seperti pada akhir tahun, hari besar sehingga tarikh merah.

Biasanya, banyak destinasi pelancongan mengenakan kadar yang lebih mahal pada musim cuti atau musim yang tinggi.

Bermula dari harga tiket masuk, kadar pengangkutan, penginapan kepada beberapa perbelanjaan penting lain seperti bayaran letak kereta.

Untuk itu, untuk mencapai percutian keluarga yang berjimat cermat dan lebih selesa kerana ia kosong daripada pelawat, anda boleh bercuti pada musim rendah.

5. Belanja Lebih Sedikit

Adalah pengetahuan umum bahawa membeli-belah adalah halangan terbesar untuk berjimat cermat. Lebih-lebih lagi, jika anda melihat banyak barangan unik dan cantik yang tipikal destinasi pelancongan tertentu.

Oleh itu, kurangkan membeli-belah semasa bercuti. Cuba beli barangan yang benar-benar diperlukan.

Apabila melihat barangan sebagai cenderahati, beli mengikut keperluan. Alternatif lain ialah membeli cenderahati yang sekaligus banyak dan tahan lama seperti makanan kering atau rantai kunci.

Akhir

Itulah beberapa petua percutian berjimat cermat yang boleh anda gunakan.

Dengan merancang perjalanan anda dengan bijak dan mengambil kesempatan daripada pelbagai tawaran dan promosi, anda boleh menikmati percutian yang hebat tanpa perlu memecahkan bank.

Bagikan:

Tags

Leave a Comment