√ 10 Senarai Benda Wajib Bawa Kalau Bercuti

Admin Bestplaces

Terdapat banyak perkara yang perlu anda perhatikan semasa mengemas untuk tujuan perjalanan. Terutama jika tujuan melancong adalah di luar negara.

Dalam penerbangan antarabangsa, anda biasanya hanya mendapat kapasiti 7 kilogram untuk beg kabin dan 20-40 kilogram untuk beg bagasi. Anda akan dikenakan bayaran tambahan yang berbeza-beza.

Kapasiti terhad untuk beg yang diletakkan dalam bagasi dan beg kabin yang boleh diletakkan di dalam kabin pesawat membuat anda perlu mengemas dengan teliti.

Adakah anda bersedia untuk mengemas untuk melancong ke luar negara? Pastikan barangan berikut yang penting untuk perjalanan berada dalam beg bagasi atau beg kabin anda!

Senarai Benda Wajib Bawa Kalau Bercuti

1. Peralatan Perubatan

Kita masih perlu memberi perhatian kepada protokol kesihatan semasa melakukan perjalanan dalam tempoh pasca pandemik.

Ini bermakna peralatan seperti pembersih tangan, topeng, tisu kering, tisu basah, dan vitamin tidak boleh ditinggalkan!

Juga membawa ubat-ubatan peribadi supaya anda boleh segera mengambil apabila anda merasa kurang sihat. Kesan ubat biasanya bergantung kepada keserasian.

2. Pakaian yang sesuai

Pastikan anda membawa pakaian yang sesuai untuk destinasi dan cuaca tempat yang akan anda lawati. Pilih pakaian yang selesa dan mengikut aktiviti yang akan anda lakukan.

3. Bawa wang tunai

Biasanya memasuki tempat tarikan semula jadi masih menggunakan wang tunai atau menyewa beberapa barangan juga masih memerlukan wang tunai.

Bukan itu sahaja, tempat letak kereta juga menggunakan wang tunai. Jadi tidak salah untuk menyediakan wang tunai sebelum keluar sekiranya tiada mesin ATM atau sebagainya di tempat pelancongan.

4. Toiletries dan produk penjagaan

Untuk kekal segar apabila anda perlu menghabiskan berpuluh-puluh jam dalam perjalanan, bawa beberapa peralatan mandian seperti berus gigi lipat, ubat gigi, dan minyak wangi / deodoran di dalam kantung.

Anda juga boleh menambah produk penjagaan seperti pembersih muka, pelembap, pelindung matahari, dan balsem bibir supaya anda masih boleh menjaga kulit anda semasa perjalanan.

5. Dokumen Penting

Pastikan anda membawa dokumen penting seperti pasport, visa (jika diperlukan), tiket kapal terbang atau kereta api dan tempahan hotel.

6. Kamera dan Peralatan

Bagi sesetengah orang, kamera telefon pintar sudah cukup untuk mendokumentasikan aktiviti perjalanan mereka semasa di luar negara.

Ia berbeza jika anda seorang yang suka berkongsi kandungan di media sosial dan ingin mendapatkan gambar / rakaman maksimum. Kamera, tripod, dan peralatan lain pastinya perkara yang mesti anda bawa!

7. Bank Kuasa

Bawa bank kuasa dengan cas penuh, sekiranya anda tidak menemui soket kuasa untuk mengecas.

8. Kasut/Sandal

Ingin membawa kasut ganti atau sandal untuk perjalanan? Jika ya, pek kasut atau sandal anda dalam beg bagasi supaya ia tidak mengambil ruang di dalam beg kabin anda.

Pilih untuk membawa kasut atau sandal yang ringan supaya ia selesa dipakai untuk bersiar-siar.

9. Makanan & Minuman

Membawa makanan dan minuman bercuti memberikan keselesaan, menjimatkan kos, dan memastikan ketersediaan makanan yang sesuai dengan pilihan dan keperluan kesihatan anda.

10. Teh Uncang 

Teh o kelat panas tanpa gula adalah solusi yang sempurna untuk meredakan perut yang tidak nyaman selama perjalanan.

Dengan rasa hangatnya, itu bisa mengatasi sensasi tidak enak di perut dan membantu menghindari masalah pencernaan yang tidak diinginkan.

Itu adalah essential travel items yang mesti ada di dalam beg anda semasa melancong.

Ingatlah untuk sentiasa memeriksa barang-barang anda untuk memastikan tidak ada barang yang tertinggal semasa cuti

Bagikan:

Tags

Baca Pula

Leave a Comment